Sistemul bancar European este in pragul colapsului

2 comentarii


ueAcum două zile informaţiile care zburau cu viteza gândului prin toate agenţiile de ştiri internaţionale răspândeau zvonul că băncile cipriote vor continua să fie închise până cel mai devreme marţi, prelungindu-şi astfel vacanţa bancară determinată de lipsa sumelor cash pentru a-şi susţine activitatea. Până acum zvonurile s-au adeverit şi se vorbeşte că este posibil chiar ca sistemul bancar cipriot să intre în faliment declarat, mai ales după refuzul Moscovei de a ajuta această ţară să iasă din marasmul economic în care se află.
Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a ameninţat că va tăia subvenţiile în lichidităţi pentru ajutor economic, dacă Ciprul nu va onora cererea UE în ceea ce priveşte noua legislaţie care se doreşte a fi impusă băncilor: acestea trebuie să „taxeze” toţi investitorii care au conturi în băncile cipriote cu până la 9,9% din valoarea depozitelor lor. Acest veritabil şi direct furt public a fost însă respins de Parlamentul cipriot în şedinţa de marţi.
Propunerea Băncii Centrale Europene a inflamat foarte mult spiritele bancherilor din Cipru şi a declanşat un şir de proteste vehemente şi din partea preşedintelui Rusiei, Vladimir Puţin, întrucât în Cipru se află foarte mulţi deponenţi ruşi, care în acest fel ar pierde imediat 10% din sumele depuse. Cipru este de 1000 de ani banca principală de comerţ în regiune, însă impasul major în care se afla țara în acest moment atrage atenţia întregii lumi, deoarece Ciprul este un punct nodal de comerţ şi tranzacţionare a mărfurilor, astfel încât multe companii de transport naval şi terestru îşi ţin depozitele băneşti în băncile cipriote. Or, acestea sunt închise în prezent şi există chiar posibilitatea să falimenteze în zilele următoare.
În unul dintre articolele noastre anterioare am prezentat o sinteză a unuia dintre interviurile pe care politicianul britanic Michael Farage l-a oferit unui ziar, în legătură cu problema UE. Nigel Farage este liderul Partidului Independenţei în Marea Britanie, iar din 1999 el este membru al Parlamentului European pentru Anglia de Sud-Est. El este cunoscut pentru poziţia lui adeseori vehementa împotriva sistemului şi legilor din UE. Continuă să citești pe http://www.edituradaksha.ro

Reclame

2 gânduri despre „Sistemul bancar European este in pragul colapsului

  1. Baieti, v-a luat apa! Pe seful UKIP il cheama Nigel Farage, si nu Michael.

LASĂ UN RĂSPUNS

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s